Το χωριό Άγιοι Τριμιθιάς βρίσκεται σε απόσταση 18 km περίπου, νοτιοδυτικά της Λευκωσίας. Ο αμαξωτός δρόμος, που κατασκευάσθηκε λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 για να εξυπηρετήσει τη διακίνηση μεταξύ των βασικών αρτηριών Τροόδους - Λευκωσίας (λόγω κατάληψης τμήματος του δρόμου από τον στρατό των Ηνωμένων Εθνών, που συνέδεε την Κοκκινοτριμιθιά με τη Λευκωσία), διασχίζει σήμερα το χωριό, συντελώντας στην ανάπτυξη και την περαιτέρω ανοδική πορεία του.
Η παλιά φυσιογνωμία του χωριού διατηρείται ακόμα στις «κάτω γειτονιές», όπου στενά δρομάκια οδηγούν σε πλινθόκτιστες οικοδομές, ισόγειες ή διώροφες, με τα παραδοσιακά μεγάλα ξωπόρτια, πάνω από τα οποία διατηρούνται ακόμη τα οικόσημα, με το σημείο του Σταυρού και τη χρονολογία ανέγερσης.
Βέβαια, η παλιά συσπείρωση γύρω από έναν κεντρικό άξονα (που για τους Αγίους Τριμιθιάς ήταν ο ναός και οι υδροφόρες προς τον ποταμό περιοχές), δεν υφίσταται πλέον. Πολλά καινούργια σπίτια έχουν χτιστεί κατά μήκος της οδικής αρτηρίας, δίνοντας την εντύπωση μιας προοδευτικής κοινότητας, τόσο στους περαστικούς ταξιδιώτες όσο και στους επισκέπτες, που έρχονται κυρίως για να προσκυνήσουν τους αγίους Αναργύρους.
Οι κάτοικοι του χωριού, ασχολούνται με διάφορες εργασίες: καλλιεργούν τους απέραντους κάμπους της αγιότικης γης, με σύγχρονα μηχανήματα, σπέρνοντας κριθάρι και σιτάρι, άλλοι είναι κτηνοτρόφοι και διατηρούν μεγάλα ή μικρά κοπάδια με πρόβατα ή αίγιες, από το γάλα των οποίων κατασκευάζουν κυρίως χαλλούμι ή αναρή, αρκετοί προωθούνται σε εργασίες στη Λευκωσία κ.α. Η κοινότητα διαθέτει Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, Χριστιανικό Σύνδεσμο Γυναικών, στον οποίο συμμετέχουν αρκετές γυναίκες, Συνεργατική Εταιρεία, καφενείο, δύο συλλόγους, τον «Δικέφαλο» και τον «Ατρόμητο», με τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τις εκδηλώσεις τους, κρεοπωλείο, αρκετά μπακάλικα, ενώ μέσα στο χωριό λειτουργούν ξυλουργεία, σιδηρουργείο, βιομηχανία κατασκευής επίπλων, ιατρείο κ.ά.
Μετά την τραγική κατάσταση του πολέμου του 1974, στο χωριό Άγιοι Τριμιθιάς χτίσθηκε Προσφυγικός Συνοικισμός, σε μια μεγάλη σχετικά έκταση, στα βορεινά του παλιού χωριού. Στον Συνοικισμό διαμένουν πρόσφυγες που προέρχονται από πολλά χωριά της τουρκοκρατούμενης Κύπρου μας. Σαν τέτοια θα μπορούσαν να αναφερθούν: ο Γερόλακκος, το Καράκουμι, η Κυρά Μόρφου, η Ζώδια, ο Κοντεμένος, η Κατωκοπιά, η Αυλώνα κ.ά.
Στον Προσφυγικό Συνοικισμό των Αγίων Τριμιθιάς εγκαινιάσθηκε το 1998 το «Κέντρο Νεότητας» στο οποίο δραστηριοποιούνται οι νέοι της Κοινότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεργάζεται στενά και βοηθείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Ανάμεσα σ’ άλλα, το «Κέντρο Νεότητας» οργανώνει παιχνίδια και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, την Κυριακή του Πάσχα και τις μέρες που ακολουθούν.
ΠΗΓΗ: http://agioitrimithias.org.cy/index.php/el/koinotitamenu/istoriamenu